Om kören

Carolinae Röster är en lundabaserad ensemble bestående av c:a 30 sopran- och altröster med höga konstnärliga och kreativa ambitioner, som leds av Ulrika Emanuelsson. Kören grundades 2003, då under namnet Carolinae Damkör. 

Dirigentens passion för excentriska körstycken delas av gruppen. Med stor lust och nyfikenhet tar sig kören an rösttekniker och genrer från hela världen, från nyskrivna körverk och världsmusik till strupsång och övertonssång, gärna framförda på annorlunda konsertplatser. Ofta framförs specialskrivna arrangemang, inte sällan skrivna av körledaren, den prisbelönta kompositören Ulrika Emanuelsson.

Du hör ensemblen på konserter i kyrka, konserthus eller på företag, men körens hjärta brinner också för de gränsöverskridande konsertupplevelserna där publik och kör befinner sig tillsammans i en ny inramning. Carolinae Into the Woods till exempel, var föreställningen som utspelades i Skrylles djupa skogar med barr i håret och kaffe i termosarna – eller sommarkonserten i Skönadalsparkens damm, iklädda klänning och gummistövlar.

Kören reser och tävlar gärna, allra senast i Concorso Corale Internazionale i Riva del Garda, Italien i mars 2024, då ensemblen fick två gulddiplom, specialpris för framförandet av dirigentens då purfärska damkörsarr av Jan Sandströms Biegga louhte, samt en vinst i damkörsklassen.

2014 utsågs kören av Lunds kommun till årets kulturpristagare, och ensemblen “räknas som en av de främsta i Lund och landet” (Hans Lundgren, director musices vid Linköpings universitet).

Foto: Gustaf Svensson.